Romy & Lisanne

Op papier waren ze een match, maar in het echt klikken Romy (25) en Lisanne (26) ook heel goed. Het afgelopen jaar werkten ze samen een hele bucketlist af met alleen maar leuke activiteiten. Lisanne: “Ik ben nu zelfverzekerder en opener dan eerst.” Lisanne zocht meer contact met mensen buiten haar vertrouwde omgeving en Romy zocht vrijwilligerswerk waarbij ze zich kon inzetten voor een ander. Na een tip van een bekende meldde Lisanne zich aan bij Laten we Welzijn. In mei 2022 werden de twee gekoppeld aan elkaar als maatje en mentor.

Lisanne had als wens om na haar werk nog de ontspanning op te zoeken, door bijvoorbeeld een terrasje te pakken of ergens naartoe te gaan. In het begin zagen ze elkaar iedere week. Later werd dat één keer in de twee weken. Dat gaat altijd heel vrijblijvend en bovendien is het altijd gezellig. Van skaten, naar de McDonald’s gaan tot in hun pyjama’s een feestje bouwen bij Chantal’s Pyjamaparty. Ze vertellen vol plezier over alle dingen die ze al samen hebben gedaan, zoals die keer dat ze naar de bios gingen en opeens een privé-bioscoop hadden of over alle wandelingen die ze samen maakten. Romy: “Op papier zijn we mentor en maatje, maar zo voelt het totaal niet. We hebben een leuke tijd samen. We bedenken iedere keer weer wanneer we afspreken. Wat we dan gaan doen? Iets waar we allebei gelukkig van worden en wat voor ons beiden ontspanning is.

Mega gegroeid

Op de vraag wat Romy voor haar betekent, hoeft Lisanne niet lang na te denken: “Ze is heel lief en ik kan alles tegen haar zeggen. Dat is echt heel fijn. We hebben het over van alles, maar zo min mogelijk over werk.” Dat enthousiasme spat er aan de andere kant ook vanaf. “Ik vind het fijn dat Lisanne en ik in de praktijk ook klikken. We hebben een leuke tijd samen
en ik zie dat zij er ook echt wat aan heeft. Dat vind ik mooi om te zien. Ze is echt mega gegroeid.”

Terugblikkend op het begin van het traject beschrijft Lisanne zichzelf als schuchter: “Toen durfde ik niet zoveel. Sinds ik met Romy afspreek, spreek ik ook met meer mensen af, zoals teamgenootjes van hockey.”

Ga ervoor!

Na een jaar loopt het traject af. Lisanne vindt het jammer dat het dan afgelopen is: “Maar ik heb zoveel geleerd dat ik ook wel met meerdere mensen wil gaan afspreken. Dan bouw ik een ander soort netwerk op.” “Maar we gaan elkaar nog weleens opzoeken, hoor!”, belooft Romy. Voorlopig hebben ze nog genoeg te doen samen. Zoals shoppen en mountainbiken. Dat staat hoog op hun lijstje.

Op de vraag of ze het anderen ook aanraden om hieraan mee te doen, klinkt een stellige ‘absoluut!’. “Met Laten we Welzijn kun je jezelf op een laagdrempelige manier inzetten voor een ander op een manier die heel dichtbij jezelf past. Als jij het leuk vindt om met mensen één op één op te trekken en als je het ziet zitten om een jaar lang een avond per week
hiervoor opzij te zetten, zou ik zeggen: ga ervoor!” Lisanne: “Als maatje wil ik zeggen dat je er zelfvertrouwen uit kunt halen en opener kunt worden dan je bent. Ik had er niet veel verwachtingen bij, dus dat maakt het nog mooier.
Door alle leuke dingen die we samendoen vergeet je ook dat het een traject is.”