Aloysia
& Mae

Laten we Welzijn, Maatjestraject, Mentor worden

Paardrijden of lekker wandelen op de hei en samen kletsen. Het is slechts een greep van de dingen die Mae (21) en Aloysia (18) graag samen ondernemen. Een jaar geleden kenden ze elkaar nog niet totdat Mae de mentor werd van Aloysia bij het project ‘Laten we Welzijn’. 

,,Het is echt vét leuk om te zien hoe Aloysia is veranderd”, vertelt mentor Mae enthousiast. Ze blikt terug op haar eerste ontmoeting met Aloysia, een jaar geleden. ,,Ze was wat stilletjes. Ze durfde wel iets te vragen, maar zei ook dat ze onzeker was. Dat kon ze goed verstoppen. Nu is dat echt wel anders en praat ze veel makkelijker! Dat verschil is echt leuk.” Aloysia knikt bevestigend en zegt dat ze veel relaxter is en ‘best wel makkelijk’ praat. ,,Ik krijg meer zelfvertrouwen en durf steeds meer mezelf te zijn.”

Niet meer alleen

De twee meiden zijn één van de succesverhalen van mentorproject Laten we Welzijn. Toen Aloysia aan haar opleiding begon, had ze niet veel vrienden. Ze voelde zich eenzaam en had het thuis ook niet makkelijk. Een docent van haar maakte zich zorgen en tipte het mentorproject van Laten we Welzijn. Aloysia dacht eerst dat ze geen hulp nodig had. ,,Zoek het uit, dacht ik. Later bedacht ik mij dat het handig kon zijn. Anders sta ik er alleen voor.” Ze legde het idee voor aan haar moeder, die enthousiast was. ,,Ik dacht: proberen kan altijd. Achteraf ben ik blij dat ik toch om hulp heb gevraagd. Nu weet ik dat als ik ergens mee zit dat iemand dan luistert en advies geeft. Vroeger stopte ik dat weg.” 

Elkaar helpen

Aloysia was op zoek naar iemand waar ze alles mee kon delen en om iets leuks buitenshuis mee te doen. Mae wilde haar vrije uren bij haar opleiding Toegepaste Psychologie graag invullen met het mentorproject. Na een succesvolle kennismaking spraken zij het afgelopen jaar gemiddeld één keer per week af. Mae: ,,Soms wandelen we een uurtje, gaan we even het dorp in, naar de film of naar Utrecht.” Aloysia valt haar bij en zegt: ,,In de zomer gingen we vaak op de hei wandelen. Dat vond ik heel chill. Lekker praten, wandelen en mijn verstand op nul zetten.” Mae: ,,Tijdens het praten komen we weer tot nieuwe inzichten. Het is niet zo dat ik haar alleen help, zij helpt mij ook.”

De twee hebben inmiddels een hele leuke band samen opgebouwd. Ze delen een gemeenschappelijke liefde voor paarden en kunnen ronduit praten over hun vriendjes. Ze hebben het erg gezellig. Inmiddels zien ze elkaar als vriendinnen, een leuke bijkomstigheid van het project. In principe stopt het mentorproject na een jaar, maar Mae en Aloysia hebben besloten om elkaar ook daarna te blijven zien. 

Naast de ontmoetingen die een mentor en maatje zelf plannen organiseert Laten we Welzijn iedere maand een zogeheten ‘Hang-Out!’. ,,Van een filmavond, een cursus graffiti spuiten tot een barbecue bijvoorbeeld. Voor mentoren is er ook een training waar je kunt sparren met elkaar en waar je situaties kunt voorleggen en bespreken”, vertelt Mae. 

Zelf kun je ook meedoen aan dit project. Aloysia: ,,Ik merk dat ik er veel door gegroeid ben. Dat gun ik anderen ook. Als je twijfelt: gewoon doen.” Mae is het daarmee eens en zegt: ,,Ja, je kunt altijd nog stoppen. Als je je opgeeft is het niet meteen dat je ergens aan vast zit. Het is echt de moeite waard om even kennis te maken. ‘Nee’ zeggen kan altijd.”