Mentor Arne

Arne doet mee aan een mentorproject: ‘Door ontspannen met een jongere op te trekken help je doelen te bereiken’

Een aantal maanden terug startte de 26-jarige Arne de Jong als vrijwilliger bij het mentorproject van Laten we Welzijn. “Drie jaar geleden was ik ook al mentor. Nu had ik weer tijd beschikbaar en besloot ik me opnieuw aan te bieden.”

Laten we Welzijn

“Laten we Welzijn ken ik via Netwerk Dien je Stad. Dit is een vrijwilligersorganisatie in Ede. Laten we Welzijn is hier een tak van. Je kan je hier aanmelden als je een mentor of maatje van iemand wil worden. Wanneer je je aanmeldt zorgt Laten we Welzijn voor een goede match met een jongere. De jongeren voor wie je een mentor of maatje kan worden zijn jongeren die vrijwel niet in de reguliere zorg, als een dagbesteding, terechtkomen. Het zijn eigenlijk jongeren zoals jij en ik, die werken, studeren of naar schoolgaan, maar net overal tussenvallen. Doormiddel van het maatjesproject kan je op een laagdrempelige manier extra aandacht geven.”

Het mentorproject

“Het mentorproject ga je in principe voor een jaar aan. Drie jaar geleden deed ik ook al mee aan een mentorproject. Toen ging in één keer per twee weken het terras op met een jongen van twintig. Je spreekt dan de week door en zorgt dat de ander weer even alles op een rijtje heeft. Momenteel ben ik mentor van een jongen van veertien.”

“Ik ben inmiddels afgestudeerd sociaal werker en ik vond het wel mooi om op een laagdrempelige manier weer in de praktijk aan de slag te gaan. Het maatjesproject voelt voor mij totaal niet als werk. We spelen vaak een spelletje of gaan even wat sporten. Dit is voor mij ook gewoon heel leuk. Samen met hem heb ik een bucketlist gemaakt met dingen die we nog willen gaan doen. Als je dan ziet dat degene waar je het voor doet er ook vrolijk en enthousiast van wordt, dan geeft dit wel echt een positief gevoel. Het is mooi om iemand anders op deze manier verder te kunnen helpen.”  

Behoeftes in de maatschappij

“Door mijn opleiding Social Work ben ik gaan zien wat voor behoeftes er in de maatschappij liggen en wat je voor anderen kan betekenen. Van jongeren wordt soms verwacht dat ze het wel redden, hierdoor blijven ze soms onder de radar. Het maatjesproject is absoluut geen therapie of iets dergelijks, maar door ontspannen met een jongere op te trekken, kan je ze helpen bepaalde doelen te bereiken. Je moet hierbij denken aan een doel als vriendschappen aan willen gaan of omgaan met emoties. Eens in de zoveel tijd heb je dan een evaluatiemomentje om even te peilen hoe het met de doelen gesteld is.”

Het belang van vrijwilligerswerk

“Je merkt hoeveel meerwaarde het mentorschap op één iemand heeft. Gebeurt dit twintig of dertig keer, dan heb je al een hele klas vol met jongeren die een stuk geholpen zijn. Het zou goed kunnen dat er momenteel jongeren zijn die dezelfde behoefte hebben, maar het bestaan van Laten we Welzijn niet weten. Ik denk persoonlijk dat dit soort vrijwilligersprojecten heel veel kunnen betekenen voor mensen die net wat extra hulp nodig hebben. In de coronatijd zijn we ook wel wat meer gaan beseffen hoe belangrijk het samenzijn van mensen is. Ik heb zelf de tijd en de ruimte om iets uit te delen. Het is mooi om dat op deze manier te kunnen doen.”

Bron: https://indebuurt.nl/ede/edenaren/arne-doet-mee-aan-een-mentorproject-door-ontspannen-met-een-jongere-op-te-trekken-help-je-doelen-te-bereiken~125117/